"[main] /bin/sh: 1: ./configure: Permission denied"

dockerfile

#1

Hi, everyone! I have an working prototype with code from end of 2017 that I decided to inspect today. After creating a new brand image into an microSD and starting it with resin Backend, and putting the following Dockerfile.template, I’ve got errors:

 FROM resin/%%RESIN_MACHINE_NAME%%-node:6 AS buildstep

ENV DEVICE_TYPE=%%RESIN_MACHINE_NAME%%

RUN apt-get update \
	&& apt-get install -y \
    pigpio \
	&& rm -rf /var/lib/apt/lists/*

RUN mkdir -p /usr/src/app/bcm2835-1.52

COPY bcm2835-1.52 /usr/src/app/bcm2835-1.52

WORKDIR /usr/src/app/bcm2835-1.52

RUN ./configure
RUN make
RUN make install

WORKDIR /usr/src/app/
COPY package.json /usr/src/app/

RUN JOBS=MAX npm install --unsafe-perm --production \
	&& npm cache clean

FROM resin/%%RESIN_MACHINE_NAME%%-node:6-slim

WORKDIR /usr/src/app

COPY --from=buildstep /usr/src/app/node_modules node_modules
COPY --from=buildstep /usr/src/app/bcm2835-1.52 bcm2835-1.52

RUN apt-get update \
	&& apt-get install -y \
	   pigpio \
  && rm -rf /var/lib/apt/lists/*

ENV INITSYSTEM on

#.....#

COPY start /usr/src/app/

CMD bash start

The errors that I got is:
Step 7/13 : RUN ./configure
[main] —> Running in bf8f744175f9
[main] /bin/sh: 1: ./configure: Permission denied
Removing intermediate container bf8f744175f9
[main] The command ‘/bin/sh -c ./configure’ returned a non-zero code: 126

It seems that the inner user don’t have permissions to run ./configure, but how do I fix this? This is the same code from December-2017.

Thanks a lot from any help!


#4

I’ve managed to solve step 7 with that site:

RUN ["chmod", "+x", "./configure"]

Now I’m having problems with step 8:

Step 8/30 : RUN make
[main]   ---> Running in fd3b98a5a378
[main]  make: *** No targets specified and no makefile found.  Stop.

They say that configure outputs a Makefile, and that should be passed to make command. But command-step 8 is roughly just “RUN make”, which was intended to deal with Makefile. Perhaps configure is not outputting a makefile, but how to I check this in the console? There’s a command to log the output of each step?

Thanks a lot!


#5

After adding the RUN ./configure step again it worked! You can close this issue so far.